Januari, heel langzaam worden de dagen ietsje langer. De donkerte en stilte overheersen nog. Zeker na de vaak drukke en feestelijke dagen rondom kerst en oud en nieuw. De winter is bij uitstek geschikt om je naar binnen te richten, stil te worden en je te bezinnen. Op wat? Dat is niet aan de orde. Juist door niks te doen, niets te moeten en je misschien zelfs te vervelen, komt er als vanzelf van alles boven drijven. Laat het gebeuren. Voel het, ervaar het en laat los wat er niet meer toe doet. Jij als HSP kunt dat als geen ander. Profiteer daarvan. Dan blijven er hersenspinsels over waar je misschien het komend jaar iets mee wilt doen. Een mooi vooruitzicht. In het volgende jaargetijde is het vroeg genoeg om die zaadjes daadwerkelijk te planten. Nog even geduld.

Mijn verhaal:

Op de eerste dag van het nieuwe jaar wilde ik maar één ding: de zee zien, met het zand onder mijn voeten en de wind door mijn haren. Ondanks dat wij proberen de feestdagen eenvoudig en met weinig verplichtingen door te brengen, was het afgelopen december toch best druk. Ik kwam tot de conclusie dat thuis zijn en daar mensen ontvangen beter is voor mijn gestel. De energie in ons huis vullen we zelf en het eten bereiden we met de ingrediënten die we goed kunnen verdragen. Als je als HSP gevoelig reageert op voeding en op sferen dan is dat best een dingetje rond die feestdagen. En zo houd je dan de regie in eigen hand.

Het jammere is dat ik juist tijdens die dagen niet of nauwelijks toe kwam aan een stukje zelfreflectie. Wel zag ik kans om de nodige taken van mijn todo-lijstje af te werken, dat gaf gelukkig een opgeruimd en voldaan gevoel. Maar de behoefte van terugblikken en vooruitkijken bleef knagen. Met een paar dagen zee in het vooruitzicht wist ik dat dit alsnog goed zou komen.

De terugblik leverde een aantal hoogte- en dieptepunten op. Er waren wat lichamelijke ongemakken met behoorlijk veel pijn. De groepstherapie op de afdeling SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) bleek toch niet de juiste weg en kostte me meer dan het opleverde. De begeleiding zag dat ook en stelde voor om ermee te stoppen. Zij waren nog lang niet zover dat ze met HSP uit de voeten konden en stelde voor dat ik naar een orthomoleculaire arts zou gaan om meer balans in mijn lijf te krijgen. Gelukkig heb ik al hulplijntjes in het alternatieve circuit die mij uitstekend helpen.

Ook heb ik moeten constateren dat sommige zaken eindig of aan verandering onderhevig zijn. Vriendschappen, zakelijke betrekkingen, familieverhoudingen en werk. Hier en daar werd afscheid genomen of werden lijntjes doorgeknipt, soms op natuurlijke wijze, bewust en onbewust. Hoe dan ook, dat doet pijn maar blijkt nodig om vooruit te kunnen komen.

Gelukkig waren er ook hoogtepunten in 2018! Het vieren van onze koperen bruiloft met een paar wederzijdse vrienden op een mooie locatie vlakbij zee. En eindelijk kon ik het schrijven van mijn boek afronden. Op 30 november zag het boek Mijn boerenverstand & ik het levenslicht. De doop in een stal tussen de koeien was voor mij de kers op de taart na twee jaar buffelen. Ook genoot ik van vier weken vakantie aan de Nederlandse kust met veel zon en van voorstellingen en hockeywedstrijden van mijn dochter.

Al met al kijk ik tevreden terug. Kan concluderen dat ik letterlijk en figuurlijk een jasje heb uitgedaan. Mijn innerlijke houding en kijk op het leven blijken anders te zijn. En het jasje dat ik in 2017 uitdeed door zomaar negen kilo af te vallen blijkt goed te passen omdat het zo is gebleven en ik me er goed bij voel. Allemaal positieve bijdragen die mij sterken om 2019 met open armen te ontvangen. Een jaar waarin ik niet meer degene ben die dingen hoef op te lossen en verdere veranderingen zal ondergaan, zo werd mij ingefluisterd :). Een aanlokkelijk vooruitzicht.

Als mens en als HSP blijf je altijd in beweging, zoekende naar telkens de juiste balans. Zodra je denkt die gevonden te hebben is er alweer een nieuwe uitdaging die om de hoek komt kijken. Schroom niet en pak die kans. Want op die manier kun je groeien en je hooggevoeligheid nog beter integreren in jouw leven.

Ik wens met een fijn gevoel jou een mooi en gezond nieuwjaar toe!

PS En? Wat heeft jouw zelfreflectie de afgelopen dagen of weken opgeleverd? Welk vooruitzicht heb jij voor jezelf gecreëerd?

Zonnige groet,

Claudy

Tip: koffie ochtend met gelijkgestemden in Oisterwijk.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This