Door structuur, rust en ruimte schep je een goede basis voor een Hoog Sensitief Persoon, waardoor deze beter in staat is om te delen en te verbinden.

Over Hoogsensitiviteit

 

Wat is hoogsensitiviteit ook wel HSP (HoogSensitievePersonen) genoemd nu eigenlijk? HSP is een aangeboren eigenschap. Inmiddels is dit ook wetenschappelijk aangetoond en is/wordt er veel gedegen onderzoek naar gedaan. Elaine Aron, een Amerikaans psycholoog en auteur, deed als eerste onderzoek en schreef er al diverse boeken over. Ook ontwikkelde zij een test (download deze gratis HSP test) om inzicht te krijgen in je hoogsensitiviteit. Professor Elke van Hoof leverde door middel van de fMRI scan het wetenschappelijk bewijs dat HSP’s wel degelijk anders reageren dan niet HSP’s.

Bij HSP’s worden zintuiglijke prikkels, horen, zien, ruiken, proeven en voelen, anders en diepgaander verwerkt dan bij niet HSP’s. HSP’s zijn ontvankelijker voor die zintuigelijke prikkels. Denk aan geuren, geluid, smaak, licht, sfeer e.d.. Zij ervaren al snel een teveel aan dit soort prikkels. Hierdoor raakt de HSP overprikkeld en dat heeft zo zijn uitwerkingen. Die gaan vaak gepaard met allerlei klachten die hun functioneren beperkt. Terwijl als de juiste ambiance wordt gecreëerd, HSP’s bijzonder goed functioneren en tot hun recht komen.

Uit onderzoek is gebleken dat een op de vijf mensen hoogsensitief (HSP) is. Het is een eigenschap en geen modeverschijnsel.
HSP’s zijn onder meer creatief, intuitief, perfectionistisch, houden van harmonie, beschikken over inlevingsvermogen en kunnen het grote geheel goed overzien. Een hele mooie en positieve eigenschap dus die hoogsensitiviteit!

Hoofd vol (snot)

Hoofd vol (snot)

Als je gevangen zit in een door jezelf gecreëerde beknellende structuur dan ervaar je een vol hoofd en is er geen ruimte meer voor spontane dingen. En word je vanzelf ziek (verkouden). Bewust worden is één, volledige acceptatie is twee. Op naar volgende stap in persoonlijke ontwikkeling.

Lees meer
Lastige keuzes maken

Lastige keuzes maken

Keuzes maken is lastig en soms heel moeilijk uit te leggen aan de buitenwereld. Maar als je er samen uitkomt is het fijn en hoef je eigenlijk niks uit te leggen.

Lees meer
Code rood!

Code rood!

Bewijsdrang laat zich moeilijk organiseren. En bewijsdrang versus zelfzorg blijkt in de praktijk ook een lastige. Zorg dat je na een piekbelasting altijd extra tijd inlast om op te laden. (H)Erken jouw eigen grenzen.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Shares
Share This