Een mooie vergelijking om uit te kunnen leggen dat we zuinig op onze tijd moeten zijn. En om duidelijk te maken dat het daarbij gaat om keuzes maken. De één heeft al z’n geld hard nodig om dagelijks te kunnen leven en de ander spaart extra geld voor bijvoorbeeld een auto of een wereldreis. Een keuze kan noodgedwongen zijn of omdat je prioriteiten stelt in wat jij belangrijk vindt. Maar er is nog een andere vergelijking tussen geld en tijd, die van structureel in het rood staan.

Vanochtend las ik de column van Carolien Vos in het Brabants Dagblad. Daarin schrijft zij over hoe ze het als budgetcoach aanvliegt om daar zicht op te krijgen bij haar cliënten. Natuurlijk is het in kaart brengen van inkomsten en uitgaven belangrijk maar in bottum line komt het erop neer dat ze op zoek gaat naar de oorzaak. Waarom en wanneer geeft iemand te veel geld uit waardoor je aan het eind van de maand te kort komt?

Geld is ondanks alle digitale middelen nog steeds tastbaar, tijd is dat niet. Het is een lastig te pakken fenomeen. Tijd vliegt, tijd verstrijkt, tijd is datgene dat voorkomt dat alles tegelijk gebeurt, tijd is onomkeerbaar. Bij tijd heb je te maken met verleden en toekomst, oorzaak en gevolg. Tijd en ruimte worden soms als hetzelfde ervaren. Maar is dat ook zo?

Je zet je plannen in de agenda zodat je weet wanneer je waar moet zijn of wat je moet doen. Zodanig dat je geen dubbele afspraken hebt, tijd hebt voor onverwachte zaken en tijd om ook je ontspannende en leuke dingen te doen. Dat ziet er rationeel prima en logisch uit. Maar alles wat in je planning staat kost niet alleen tijd die ermee gemoeid is maar kost ook inspanning en energie. Het kan zijn dat een bepaalde taak zoveel impact heeft, dat dit zelfs tijdens het uitvoeren van andere taken en afspraken doorwerkt. Als er veel dingen spelen gaat je planning op papier qua tijd niet door elkaar lopen maar wel de uitwerking van de gevolgen. Als dat incidenteel is zal de batterij van je energie weer snel gevuld raken, wanneer je tijd neemt voor herstel en ontspanning. Maar als dit structureel wordt, dan krijg je last van de gevolgen. Je ervaart stress en ondervindt stressklachten die van kwaad tot erger worden als je niet uitkijkt. Het stapelt zich als vanzelf op waardoor je met je energie in het rood komt te staan. Je agenda vliegt je naar de strot, je krijgt het er benauwd van en ondanks dat je wel tijd in je agenda hebt voor een volgende taak, krijg je die niet meer gedaan. Het hoofd zit vol, energie niveau is laag. Er is geen ruimte meer in je hoofd. Herken je dat?

Daarom is het goed om bij het maken van afspraken in je agenda je ook af te vragen of iets wel of niet plek mag innemen. Is er bij jou ruimte om dat te kunnen en willen doen? Wat breng het je? Zo word je bewuster van de impact van bepaalde activiteiten en dat helpt bij de snelle keuzes die je dagelijks bewust en onbewust maakt bij de dingen die zich aandienen in de loop van de dag. Allemaal, hoogsensitief of niet, laten we ons zo nu en dan meevoeren met de waan van de dag. En ook dat is allemaal tijd. Tijd die voorbij gaat. En wat daarin gebeurt heeft weer invloed op dat wat nog gaat komen.

Bewuster omgaan met je kostbare tijd voorkomt dat je in het rood komt te staan. Tijd omvat niet alleen het aantal minuten dat iets duurt maar ook de hoeveelheid energie die iets kost. Of oplevert. Want sommige activiteiten mogen voor je gevoel eindeloos duren. Zoals verliefdheid, vakantie of vrije tijd!

Wil jij meer inzicht in jouw planning en (verwerkings)tijd en heb je daar hulp bij nodig? Neem dan contact op, dan gaan we er samen naar kijken.

Claudy

Pin It on Pinterest

Shares
Share This