Als de eerste zonnestralen zich in februari laten zien wordt stof ineens overal zichtbaar. Daar kijk je liever snel overheen. Want de zon lonkt. Naar buiten dat is wat trekt! Met je winterjas open een wandeling maken of even genieten van een drankje op het terras. Beter wordt het niet; deze voorbode van het voorjaar.
Het stof dat je zag, komt later wel als het regent of zo. Een voorbeeld van uitstelgedrag dat iedereen wel herkent. Af en toe is dat helemaal okay!
Voorjaarsschoonmaak? Nu even niet!
Maar van uitstel komt al snel afstel. Ook ik ben niet roomser dan de Paus. Want, ik neem me elk jaar na carnaval voor het hele huis aan een grondige opfris- en opschoonbeurt te onderwerpen. Maar het komt er gewoon niet van. Sommige grote klussen komen wel random een keer aan bod. Dus opfrissen ja, maar opschonen ho maar. En zo slibt zowel mijn huis als kantoor langzaam dicht. Herkenbaar?
Mezelf voor de gek houden
Het hele jaar door berg ik spullen niet echt goed op. Lees: op de plek waar het hoort.
Seizoenskleding gaat op een stapel. Sterker nog, afgelopen winter bleef mijn wintergoed, op een enkel kledingstuk na, op zolder.
Spullen worden op of bij spullen gelegd. Inclusief spullen die naar de kringloop mogen of 2e hands verkocht kunnen worden. Maar ook materialen en administratie van en op mijn werk(plek). Want daar kan ik stapeltjes snel en handig parkeren achter de deuren van een hele grote kast. Het voordeel: mijn werkplek oogt gestructureerd en leeg en dus kan er worden gewerkt. Toch?
Pas als het pijn doet
Dat zou je zeggen. En toch, zo werkt het niet. Want er knaagt iets. En dat gevoel wordt alsmaar groter. Vooral als ik ineens iets niet kan vinden of wanneer er niet uit mijn handen komt wat eigenlijk de bedoeling is. Te veel ruis op de lijn door spullen en ad hoc-zaken die nu prioriteit krijgen. Opbergruimten worden te klein en de bewegingsruimte wordt beperkt. Al met al, veel te veel prikkels en chaos. Ineens vliegt het mij dan naar mijn strot. En pas dan, als de pijn te groot wordt, is er geen ontkomen aan!
Werk aan de winkel
Ik pak mezelf bij de kladden en begin.
Op mijn werk(plek) start ik met het Puur Doen-postbakje en het opschonen van mijn inbox. Daarbij verzamel ik de losse acties op een to-dolijst.
Op zolder, in mijn archief, ontmantel ik mijn bewaarde administratie en oude projecten. Heel veel oud papier. En dat moet allemaal door mijn handen tot aan het verscheuren toe.
En dan gebeurt er iets. Vooral als ik op deze manier bewust afscheid neem van oude, geslaagde projecten. Ze toveren even een glimlach op m’n gezicht. Het resultaat: een volle papiercontainer, ruimte in de opslag, spierpijn in m’n armen en handen en voelbaar meer mentale ruimte ondanks de melancholie die hierbij hoort.
Voorjaarsschoonmaak: lentekriebels
Mijn tip voor jou: maak (ook) gebruik van die eerste lentekriebels door in actie te komen en te beginnen aan de voorjaarsschoonmaak. Juist die eerste zonnestralen geven je een andere energie, in de ruimte en in jezelf. Hoe je dat aanpakt?
- Start op een plek waar je de meeste afleiding ondervindt van spullen en prikkels.
- Baken een project af. Dus kies voor een plank, een kast, een werkblad of een ruimte.
- Begin met sorteren. Mag iets blijven of kan het weg?
- Iets mag blijven als je het nodig hebt (nu of op een later moment) of als het voor jou van toegevoegde waarde is. Met andere woorden; word je er blij van?
- Mag het blijven? Stel jezelf dan de vraag waar en hoe je het wilt opbergen.
- Kan het weg? Dan wordt het weggeven, verkopen, in de grijze container of naar de milieustraat.
- Klaar met ruimen? Maak dan eerst grondig schoon voordat je weer gaat inrichten.
- Rond de klus af door alles direct op plaats van bestemming te zetten of te brengen.
- Beloon jezelf met een kop koffie of thee in het lentezonnetje.
- En geniet van wat dit proces met je doet!
Positieve flow
Door de beweging die je in gang zet met opruimen, opschonen en schoonmaken kom je als vanzelf in een andere flow. In de ruimte waar je verblijft én in jezelf.
En precies dat is de winst van de voorjaarsschoonmaak!
Zonnige opruimgroet,
Claudy