Help een hitte-golf! Als hooggevoelig persoon ben je gevoelig voor verschillende soorten prikkels. Dat kunnen omgevingsfactoren zijn. Bijvoorbeeld een te koude, warme of vochtige omgeving. Op dit moment spreken we van een officiële hitte-golf in Nederland. Voor de meesten een heerlijke aanleiding om plezier te maken in het zwembad of verkoeling te zoeken aan het strand. Lekker luieren en het vakantiegevoel toelaten. Maar als je als HSP-er last hebt van die hitte, net als veel ouderen of mensen met overgewicht of hartklachten, dan zijn dit soort dagen een extra uitdaging. Daarom is het hitte-plan van kracht.

Normaliter is het goed om als HSP-er te accepteren welke prikkels er zijn en jou beïnvloeden. Reëel aanvaarden wat die met je doen en het daarna loslaten. Klinkt eenvoudiger dan het is, ik weet het. Maar heb de intentie om ze los te laten.

Soms is het beter om uit een bepaalde situatie te stappen, bijvoorbeeld als er te veel lawaai is waardoor je je helemaal niet meer kunt concentreren. Maar soms moet je nu eenmaal ergens zijn waar het is zoals het is. Aan de hitte in Nederland is nu even niet te ontkomen. Je kunt aanvaarden dat het zo is en dat het vanzelf weer voorbij gaat. Het is zoals het is. Maar je kunt wel degelijk enkele maatregelen nemen waardoor het voor jou acceptabel wordt. Blijf zoveel mogelijk binnen en uit de zon. Vermijd de hitte. Zorg ook voor voldoende zonwering van je woon- en werkomgeving. Een airco doet wonderen maar voorkom een te groot temperatuurverschil. Voel je niet te veel gevangen in de situatie. Doe wat wel kan en mogelijk is. Slapen op het heetste moment van de dag kan plezierig zijn. Dat doen ze in het Zuiden van Europa ook. Leg de lat beduidend lager en doe alleen wat echt nodig is. Je kunt je actieve uren verleggen. Sta indien nodig eerder op en werk tot een uurtje of twaalf. Zorg extra goed voor jezelf. Drink veel water en eet op vaste tijden gezonde maaltijden. Zorg voor extra ontspanning na inspanning. Het lijf moet al hard genoeg werken om het qua temperatuur in balans te houden. De avonden zijn lang en zwoel. Juist dan is het aangenaam om buiten te zijn. Genieten in de schemer van de stilte en de koele lucht.

Houd je hoofd koel, het is zoals het is.

PS heb je nog tips voor de HSP-er om deze hittegolf te overleven, laat het gerust weten!

Zonnige groet,

Claudy

Pin It on Pinterest

Shares
Share This