… je kunt het maar één keer besteden.
Een mooie vergelijking om uit te leggen dat we zuinig op onze tijd moeten zijn. En om duidelijk te maken dat belangrijk is hierbij keuzes te maken. En dat is niet altijd gemakkelijk. De één heeft al z’n geld hard nodig om dagelijks rond te komen en de ander kan sparen voor bijvoorbeeld de studie van kinderen, een auto of wereldreis. Ook kunnen keuzes noodgedwongen zijn of omdat je prioriteiten stelt. Maar er is nog een andere vergelijking tussen geld en tijd: die van structureel in het rood staan.
Geld is tastbaar, tijd niet
Onlangs las ik een column van budgetcoach Carolien Vos in het Brabants Dagblad. Daarin schrijft zij over haar aanpak om samen met cliënten inzicht te krijgen in hun financiële problemen. Natuurlijk is het in kaart brengen van inkomsten en uitgaven belangrijk maar bottum line komt het erop neer dat ze op zoek gaat naar de oorzaak. Waarom en wanneer geeft iemand te veel geld uit ten opzichte van de inkomsten?
Geld is ondanks alle digitale middelen nog steeds tastbaar, tijd is dat niet. Het is een lastig te pakken fenomeen. Tijd vliegt, tijd verstrijkt, tijd voorkomt dat alles tegelijk gebeurt, tijd is onomkeerbaar. Bij tijd heb je te maken met verleden en toekomst, oorzaak en gevolg. Tijd en ruimte worden soms als hetzelfde ervaren. Maar is dat ook zo?
Je zet je plannen in de agenda, zodat je weet wanneer je waar moet zijn of wat je moet doen. Hierdoor voorkom je dubbele afspraken, heb je tijd voor onverwachte zaken en tijd om te ontspannen. Dat ziet er rationeel logisch uit. Maar alles wat in je planning staat kost niet alleen tijd die ermee gemoeid is, het kost ook energie. Het kan zijn dat een taak zóveel impact heeft, dat dit zelfs tijdens het uitvoeren van andere taken en afspraken doorwerkt. Als er veel dingen spelen blijft je planning op papier qua tijd kloppen, maar in de uitwerking klopt het uiteraard niet. Als dat incidenteel is kun je je energie/batterij weer snel opladen, tenminste wanneer je tijd neemt voor herstel en ontspanning. Wordt dit structureel, dan krijg je last van de gevolgen.
Rood staan
Je ervaart stress en ondervindt stressklachten die van kwaad tot erger kunnen worden. Het stapelt zich op waardoor je met je energie in het rood komt te staan. Je agenda vliegt je naar de strot, je krijgt het er benauwd van en ondanks dat je wel tijd in je agenda hebt voor een volgende taak, krijg je die niet meer gedaan. Het hoofd zit vol en je energieniveau is laag. Er is geen ruimte meer. Herken je dat?
Vraag je daarom af bij het maken van afspraken of iets wel of niet plek mag innemen. Heb je ruimte om iets te kúnnen en wíllen doen? Wat brengt het je? Zo word je je bewust van de impact van activiteiten. En dat helpt je bij alle (snelle) keuzes die je dagelijks bewust en onbewust maakt. We laten ons allemaal, hoogsensitief of niet, regelmatig meevoeren met de waan van de dag. En ook dat vergt tijd. Tijd die voorbij gaat. En wat daarin gebeurt, heeft natuurlijk ook weer invloed op dat wat nog gaat komen. Zie je het patroon?
Bewust(er) omgaan met je tijd voorkomt dat je hiermee in het rood zult staan. Want tijd omvat niet alleen het aantal minuten dat iets duurt, maar ook de hoeveelheid energie die iets kost. Of oplevert. Want sommige activiteiten mogen voor je gevoel eindeloos duren. Zoals verliefdheid, tijd met dierbaren, vakantie of … vul maar in!
Waarvoor wil je (meer) tijd inruimen?
Ik daag je dan ook uit om op een mooie zomeravond – in je tuin, balkon of tijdens een strandwandeling – eens bewust naar je tijdsbesteding te kijken. Welke activiteit of taak kies je, streep je door en waarvoor wil je juist tijd inruimen?
Wil je hulp bij het inzicht krijgen in jouw planning en de (verwerkings)tijd? Neem contact met me op, dan gaan we samen aan de slag. Praktisch en laagdrempelig.
Ik wens je een mooie zomer!
Claudy