De zomer is ineens klaar. Heel abrupt dient de herfst zich aan. Dat gaat met prikkels gepaard. Regen, wind, vallende hazelnoten, groen dat langzaam kleurt richting warme herfsttinten. We blijven nu liever binnen bij een open haard met een warme kop thee of koffie. Zomerspullen kunnen weer opgeborgen worden. Dat noopt tot opruimen en herschikken van spullen maar ook van gedachten. Misschien anders, nu het herfst is, maar ook dan is er een beweging in jezelf gaande en als hoogsensitief persoon voel je die herfst prikkels krachtiger.

Ik weet dat er een groot aantal HSP’s last heeft van een herfst-dip. Niet fijn. Zorg dan extra goed voor jezelf door bijv. vitamine D te slikken en je te voeden met warmte. Een zonvakantie, herfst-maaltijden en een warm (voeten)bad doen wonderen. Ook lekker wandelen door de bossen en genieten van mooie herfstkleuren kunnen helpen net als uitwaaien langs de kust. Die herfstwind kan bijdragen om mentale zaken los te laten.

Mijn verhaal:

De eerste regenachtige zondag van de herfst. Het is donkerder, kouder. Er is zware wind en regen op til. Typische herfstprikkels waarvan je somber zou kunnen worden. Ik vind het juist wel lekker en dompel me extra onder door klassieke muziek op te zetten terwijl ik het rijk alleen heb. Een mooi moment om die prikkels eens goed te laten doordringen en te voelen. Ineens was er behoefte om spullen die gebruikt werden in de zomer weg te zetten en hier en daar wat op te ruimen. Wegdoen staat voor loslaten, zoals ook herfst (planten en bomen laten hun bladeren los) voor loslaten staat. En gelijk in actie komen voelt dan heerlijk.

De afgelopen weken heb ik me ondergedompeld in warme baden, ontspanningsoefeningen, vitaminen en rust. Noodgedwongen omdat mijn pijnklachten van afgelopen zomer terugkwamen en er nu wel een kaakontsteking werd geconstateerd. Pijnstillers, antibiotica, probiotica, wortelkanaalbehandeling, verdoving, dikke wang en veel pijn zorgen er nu voor dat andere bekende lichamelijke uitwerkingen zich aandienen in periode van herstel. Ik had geen keuze, ik moest hier doorheen hoe naar ook. En ook dit zorgt voor nieuwe inzichten. Mijn hooggevoeligheid zit kennelijk diep geworteld en sommige kanalen sterven nu dus af. Die hebben hun dienst gedaan. Tijd voor nieuwe fase!

Inmiddels ben ik gestart met een groepstherapie op de afdeling SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten). Ik ben ervan overtuigd dat mijn lichamelijke ongemakken voornamelijk een uitwerking zijn van al die prikkels waar ik zo extreem gevoelig voor ben. En je zorgen maken waardoor je stresslevel piekt is dan verre van helpend. Deze therapie kan de klachten niet wegnemen maar er wel toe bijdragen om anders met die klachten om te leren gaan, of ze misschien zelfs te kunnen voorkomen. Yes, daar ligt mijn doel en daar woorden aan geven is mijn huiswerk voor vandaag terwijl ik geniet van deze herfstachtige zondag.

Wordt vervolgd ………

Ben benieuwd of jij last hebt van de prikkels die de herfst met zich meebrengt. En wat doe jij om je in de herfst staande te houden?

Zonnige groet,

Claudy

Tip: inspiratie ochtend met gelijkgestemden in Oisterwijk.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This