De winter nodigt uit om naar binnen te gaan. Dat geldt ook voor een aantal sporten. In de zaal worden hele competities uitgewerkt variërend van voetbal tot korfbal. Vandaar het felle lijnenspel op de vloer. Als moeder van een (zaal)hockeyende dochter ga ik natuurlijk regelmatig kijken. Maar o jee, de ambiance van zo’n zaal overweldigd me vaak direct.

Heb jij dat ook als je een sportzaal of binnenzwembad betreedt? Je kunt overweldigd worden door de geur, het licht, het geluid of door de sfeer die er hangt. Elke zaal heeft door grootte en indeling een eigen uitstraling. Soms met een tribune gelijkvloers en soms kun je een verdieping hoger naar de wedstrijd kijken. Misschien ervaar je het anders als je daadwerkelijk speelt in zo’n zaal, je bent dan onderdeel van het geheel en herkent je eigen lijnen van het lijnenspel. Maar zodra ik als hooggevoelige een dergelijke zaal binnentreed, komen vooral de lijnen qua kleur en veelheid van het lijnenspel op de vloer met een ram ongefilterd binnen. Ik moet dan eerst wennen en mezelf stevig neerzetten. Want ik word er zelfs wiebelig en naar van.

Er bestaan diverse tips en trucs op je af te kunnen sluiten. Stevig op beide voeten gaan staan en je richten op de ademhaling is er een. Je jas dichtdoen of je armen over elkaar heen vouwen sluiten je ook meer af net als het visueel plaatsen van een stolp. Misschien biedt hier het dragen van een zonnebril of oordopjes nog extra bescherming. Die heb ik eerlijk gezegd nog niet uitgeprobeerd. Maar alle kleine beetjes helpen uiteraard.

Ik wil graag nog een voorbeeld van zo’n 16 jaar geleden met jullie delen. Een gezellig familie uitje, zwemmen met kleine kinderen. Samen met mijn broer en zijn twee zoontjes gingen we in een weekend naar een kindvriendelijk overdekt zwembad. Hij ontfermde zich over de oudste, ik over de jongste. Met zwemluier en een zwembroekje aan nam ik hem op de arm om van de kleedkamer de ruimte van het zwembad te betreden. We hadden er zin in.  Maar zodra ik die stap zette, zette mijn neefje zijn nageltjes in mijn arm en verstrakte direct. Dook weg tegen mijn borst en eigenlijk wilde hij daar die middag niet meer van vandaan. Ik voelde met hem mee. Ook ik was nooit fan van het zwembad. Ik ging liever naar een buitenbad.

Zoveel impact kan een omgeving dus hebben op een mens, klein of groot. Met water, chloorlucht, felle kleuren, hel geluid of een kriskras door elkaar lopend lijnenspel. Heb je daar last van, kijk dan eens of een van de genoemde tips je hierbij kan helpen. Zo niet? Je hebt altijd een keuze, je hoeft er niet te komen. Voel wat voor jou het beste is en luister daar naar.

Ben benieuwd naar jouw ervaring en mogelijke tips en trucs. 

Zonnige groet,

Claudy

Pin It on Pinterest

Shares
Share This