Koud! Oostenwind met zon

Wat was het koud in februari 2018.

Het is lang geleden dat het zo koud is geweest in Nederland. Open vriesweer, koud met een zonnetje, is heerlijk en super gezond. De frisse koude lucht doet een mens goed en de vorst dood bacteriën en houdt een overkill aan insecten in toom. Maar die gemene oostenwind zorgde voor extreem lage gevoelstemperaturen. Extreme kou is een externe factor die voor een fijngevoelig iemand nog meer impact heeft. Kou slaat op je spieren waardoor je lijf volledig verkrampt.

Zo toog ik naar mijn wekelijkse yogales in een oud fabrieksgebouw. Het was daar al weken koud en ik had me daarom extra warm aangekleed. Gedurende de les werd ik steeds strammer en kouder. Ik kreeg witte vingers en voelde dat het met een paar tenen dezelfde kant op ging. Onder een dekentje dan maar oefeningen doen en proberen om alle ledematen telkens weer te ontspannen. Maar helaas, eenmaal door kou gegrepen, schoot mijn lijf in een verkrampte toestand. En die bleek zo hardnekkig dat ontspannen van spieren die dag bijna onmogelijk was. Ook deed mijn huid pijn vanwege de kou. Zoveel impact kunnen dus externe omstandigheden hebben op iemand die van nature hooggevoelig is.

Tegen kou kun je je kleden. Maar als je vanwege je gevoeligheid voor diverse materialen alleen maar katoen kunt dragen wordt dat een uitdaging. Veel laagjes over elkaar bieden nauwelijks voldoende bescherming. Binnen bij de kachel, bij voorkeur met een constante temperatuur, zorgen eerder voor een behaaglijk gevoel. En daardoor kun je weer makkelijker ontspannen en een teveel aan binnengekomen prikkels afvoeren. De impact van externe prikkels zit dus vaak in een alledaags hoekje.

Er zijn ook tal van andere redenen waarom iemand het altijd koud heeft. In dit artikel lees je daar meer over.

Gelukkig stijgt de temperatuur nu weer snel. Dat geeft de hoog-gevoelige burger weer moed. Op naar behaaglijke temperaturen.

Zonnige groet,

Claudy

PS Behoefte aan een gesprek over hooggevoelig zijn en hoe je daarmee om kunt gaan? Neem gerust contact op.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This