HSP de kern

De gevolgen en randverschijnselen van hoogsensitiviteit, die vaak een negatieve bijsmaak hebben, zijn in de regel wel bekend. De kern van deze bijzondere en waardevolle eigenschap wordt niet altijd concreet genoemd. Ik doe een poging de kern van HSP in woorden te vatten naar aanleiding van een oefening tijdens de masterclass bij het instituut Gave Mensen.

Dat wat niet gezegd wordt

Wij, als Hoog Sensitief Personen (HSP), zijn als geen ander in staat te beluisteren wat in communicatie niet gezegd wordt. Stemnuances, klank, toonhoogte en lichaamstaal worden gemakkelijk waargenomen en hierdoor wordt de ander (geldt ook voor hulpverleners) doorzien.

Ons zesde zintuig is beter ontwikkeld maar we zijn niet paranormaal begaafd. We zijn ons meer bewust van subtiele signalen uit de omgeving. Onze intuïtie is sterk, we kunnen sneller dan anderen aanvoelen of iets klopt of niet. En dus sneller zien of voelen welke richting iets opgaat.

Bewust van onze innerlijke belevingswereld

We zijn ons dus zeer bewust van ons denken, voelen en handelen. We willen graag harmonie bewerkstelligen en hebben een rijke fantasie, met oog voor detail. We zijn creatief in doen en denken. Naast de verbinding met creativiteit en harmonie hebben we die ook met de schoonheid der dingen. Daardoor kunnen we erg geraakt worden, net als door mooie muziek.

Sferen en stemmingen van anderen kunnen we goed aanvoelen en we kunnen ons goed inleven in anderen. We hebben een rijke innerlijke belevingswereld en kunnen snel verbindingen leggen.

Snel geboeid

Als ons iets boeit, en dat kan snel gebeuren, kunnen we uren geconcentreerd met iets bezig zijn. We ervaren een honger naar kennis en informatie op gebieden die we interessant vinden. In ons werk vinden we kwaliteit en voldoening net zo belangrijk (soms belangrijker) als salaris. Daarbij zijn we zorgvuldig en accuraat en kunnen we fouten eerder signaleren. En voor problemen vinden we vaak snel verschillende oplossingen.

Storingsfactoren uit de omgeving worden ook zeer sterk opgemerkt. We zijn gevoelig voor (hard) geluid, licht, drukte, pijn, geuren en andere prikkels. We kunnen zelfs de emoties van anderen voelen in ons eigen lijf.

En naast een groot rechtvaardigheidsgevoel hebben we ook een ‘apart’ soort humor.

Wij zijn erg gesteld op diepgang en echtheid in contacten. Wij zien als een visionair mogelijkheden, waar dat voor anderen nog niet zichtbaar is. We zouden de wereld graag willen verbeteren en zitten vol ideeën over hoe dat zou moeten 😊.

Dus, hoogsensitiviteit is een hele waardevolle eigenschap. Ben er trots en zuinig op. De wereld heeft ons nodig.

Zonnige groet,

Claudy

Pin It on Pinterest

Shares
Share This