Je bent lid van een club, vereniging of organisatie. Je betaalt jaarlijks je lidmaatschap zodat jij je hobby, sport of andere activiteit kunt uitvoeren. En tegelijkertijd vind je het vanzelfsprekend dat bijkomende zaken geregeld zijn of voor je worden gedaan. Denk aan het openen en afsluiten van het gebouw of terrein, het bemensen van de bar en de inkoop daarvoor, beheer en onderhoud van materialen en niet te vergeten de mensen die je begeleiden en coachen. Ik help je uit je droom want vanzelfsprekend is dit allemaal niet en van je lidmaatschap kunnen dit soort zaken niet allemaal worden betaald. Daarom wordt dit alles in de regel gedaan door vrijwilligers.

Wat is of doet een vrijwilliger? Een vrijwilliger kan een betrokken ouder zijn die hand- en spandiensten verleend of iemand die zich enorm betrokken voelt bij de vereniging. Soms hebben ze een baan en of een druk gezinsleven. Anderen zijn gepensioneerd en willen in hun vrij gekomen tijd iets terug doen voor de samenleving. Sommigen doen dat ongevraagd anderen hebben wat stimulans nodig. De één doet dit een uurtje per maand, de ander een uur per dag. Alle handjes zijn meegenomen.

Vrijwilligers vormen vaak de vaste kern of zijn het gezicht van een club en dus verwacht men dat ze er gewoon zijn en dat ze doen wat ze altijd doen. En dat doen ze ook, want zij weten inmiddels dat vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is en dat ze een bijdrage leveren aan het plezier van de leden. Anderen bouwen en vertrouwen op hun hulp en aanwezigheid. Vrijwilligers zijn met ziel en zaligheid betrokken, in goede en minder goede tijden. En een extra bijkomstigheid, zij doen dat allemaal onbezoldigd. Ze kosten de club wel is waar geen geld maar desondanks zijn vrijwilligers erg kostbaar. Iets om heel zuinig op te zijn!

Het is geweldig wat al die vrijwilligers doen. Ze zijn onmisbaar. Ik durf zelfs te beweren dat als je de vrijwilligers weghaalt, een club of vereniging geen lang leven beschoren is. Vrijwilligers zijn dus broodnodig en houden de vele verenigingen en clubs die elke gemeente rijk is draaiende.

Koester ze, omarm ze en geef ze eens een compliment. Een blijk van waardering doet hun goed en geven hen vaak een extra impuls. Uit eigen ervaring weet ik hoe bijzonder het is als je tegen kerst wordt uitgenodigd voor een drankje en een hapje geserveerd door de mensen in dienst van die club. Elk jaar opnieuw een feest en een warm bad. Dat gun ik elke vrijwilliger!

En niet te vergeten, ik gun elke club, vereniging, organisatie bevlogen en betrokken vrijwilligers. Die het beoefenen van welke activiteit dan ook nog een stuk mooier en gemakkelijker maken voor alle betrokkenen.

Ben je nog niet actief als vrijwilliger en wil je ook graag een steentje bijdragen? Meld je dan aan. Waar? Daar waar jij je bij betrokken voelt, je kennis en ervaring kunt delen of waar je altijd al meer van hebt willen weten. Schroom niet, ik weet zeker dat je met open armen wordt ontvangen!

Claudy

Pin It on Pinterest

Shares
Share This