Na het uitbreken van de corona crisis zijn we allemaal doordrenkt met de adviezen en regels om erger te voorkomen. Handen wassen, niesen en hoesten in de elleboog, geen handen schudden, werk zoveel mogelijk thuis en bij klachten laat je testen en blijf thuis! Welke klachten dat zijn kunnen we inmiddels ook allemaal uittekenen. We accepterende de spelregels die eraan verbonden zijn omdat het veelal ver van ons bed is. Maar dan ineens word je wel verkouden of je kind wordt ziek. Dan wordt het dus ineens echt! Wat doe je dan?

Strikt genomen voer je het bovenstaande uit. Maar dat klinkt eenvoudiger dan het is. Want hoe we hiermee om gingen voor half maart 2020, staat haaks op het beleid van nu. Mensen zijn gewoontedieren en zijn gewend om op een bepaalde manier te handelen. De gemiddelde Nederlander heeft een groot arbeidsethos, dus hoezo blijf je thuis als je een beetje verkouden bent en je grieperig voelt. Je gaat gewoon werken of naar school. Want als je aan je plichten voldoet mag je ook al snotterend deelnemen aan andere sociale activiteiten zoals sport of uit eten. Alleen die lastige afspraak die in je agenda staat kun je met dit excuus wel mooi afzeggen.

Anno september 2020 ligt dit toch echt wel anders. Afspraken in de zorg dien je direct te annuleren bij klachten die op coronaverschijnselen lijken. Op andere locaties vul je formulieren in, dat je klachtenvrij bent (of niet, maar je vult natuurlijk in van wel!). Je wilt tenslotte niks missen, want er mocht de afgelopen maanden al zo weinig. Je werkt zoveel mogelijk thuis of volgt lessen online. Dat kan gelukkig nu steeds meer. Maar ja, je mist het sociale gebeuren er om heen. En fysiek les krijgen werkt voor velen vaak toch beter. Daarnaast speelt ook dat als je thuis blijft voor het een je ook niet naar andere activiteiten kunt. Keuzestress, wat is wijsheid?

Het kan zomaar zijn dat je al hoestend ergens bent en naar huis gestuurd wordt. Het is niet tof dat als je ziektekiemen, die makkelijk andere mensen ziek kunnen maken (en dan heb ik het dus niet eens over Covid-19), bij je draagt en je gewoon overal beweegt. Het is echt beter om thuis even uit te zieken, anderen niet te belasten en daarna weer vol van het leven te genieten.

Maar maak die keuze maar eens. Zelfs als je nu de regels opvolgt word je gezien als soft. ‘Stel je niet aan, niks aan de hand’, krijg je naar je hoofd. Terwijl je eigenlijk ook een keuze maakt ten gunste van de ander. Hoe krijgen we met z’n allen deze gedragsverandering blijvend op gang? Neem je verantwoordelijkheid en zorg voor je eigen welzijn en die van de ander. Durf te kiezen en voor je keuze te gaan staan. Weg met de keuzestress.

Ben benieuwd hoe jij hiermee omgaat en welke gevolgen je ervaart?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This