Ooit wilden we graag meer thuiswerken, nu snakken we naar kantoor. Helaas, we mogen nog even. Door alle maatregelen blijft het thuiswerken een dringend advies. Als je thuiswerken niet hoeft te combineren met het onderwijzen van kinderen of andere zorgtaken kan het een zegen zijn. Vooral als je normaliter veel prikkels ervaart op de werkvloer. Maar het zoeken naar de juiste werk en privé balans in het thuiswerken is voor de meeste een ware uitdaging.

Als je thuiswerkt ervaar je meer vrijheid. Je kunt nu beter je eigen tijd indelen. Er kijkt immers niemand direct op je vingers. Je ervaart minder prikkels. Geen luid bellende collega’s op de werkvloer of het getik op toetsenborden. Geen vervelende collega’s om je heen tijdens de lunch. Thuis kun je je beter concentreren en houd je focus op wat je moet doen. Dat levert al snel een hogere productiviteit op. Ook hoef je niet meer van A naar B te reizen, dus dat bespaart tijd. Als je normaliter veel reistijd hebt kun je nu misschien zelfs een half uurtje langer blijven liggen. Klinkt allemaal best tof, toch?

Maar ook aan thuiswerken zit een keerzijde. Want je zit in je uppie thuis achter een beeldscherm soms op een geïmproviseerde en weinig ergonomische werkplek. Geen collega’s bij het koffie apparaat om wat te kletsen waardoor je een grotere afstand tot je werk ervaart. Thuis beweeg je al snel minder en alles gaat online. Schermtijd is praktisch maar kost ook veel energie. We vergeten in de regel om wat tijd te reserveren tussen online meetings door. Er is dan geen tijd voor koffie, de benen strekken of een sanitaire stop. Je hebt nu geen prikkels van de werkvloer maar indien je huisgenoten hebt, zorgen zij voor de nodige afleiding. Maar er zijn ook andere afleiders, zoals huishoudelijke klusjes die je dacht even snel tussendoor te doen. Werk en privé lopen al gauw door elkaar heen. Daardoor neig je sneller om langer aan het werk te zijn. Want een echte afsluiter is er niet, nu je geen reistijd hebt en je niet van kantoor naar je huisadres gaat. Een ritme vinden in je werkdag kan lastig zijn. Maar is wel heel erg nodig om in balans te blijven en lekker aan het werk te kunnen blijven.

In mijn boekje Crisis? Gebruik je gezonde boerenverstand!, schrijf ik over het vinden van een nieuw ritme in deze steeds veranderende tijd. Dat kan je al heel eenvoudig op weg helpen. Er zijn nog een paar exemplaren voorradig die ik graag uitdeel. Heb je interesse? Stuur me een email.

Ik ben benieuwd hoe jij het thuiswerken ervaart. Geniet je van de vrijheid en de rust of mis je de sociale binding en de werkomgeving? Wil je jouw ervaring met thuiswerken delen, laat dan hieronder een reactie achter.

Werk ze met zin.

Claudy

Pin It on Pinterest

Shares
Share This