De meesten van ons verlangen naar het moment dat de scholen weer beginnen na een lange vakantieperiode. Gewoon omdat alles dan weer in het o zo vertrouwde ritme komt. Dat hebben we kennelijk nodig als een houvast om te kunnen doen van wat er van ons verwacht wordt. Er ontstaat dan weer ruimte voor eigen werk en activiteiten.

Als HSP kom je dan toch een beetje van een koude kermis thuis. Want een nieuw schooljaar staat synoniem voor nog veel meer nieuws en indrukken en dat vreet energie. Sterker nog, je verliest het overzicht en verdrinkt in alles om je heen. Ik leg het uit.

Als een hoogsensitief kind gaat starten op een nieuwe school in een andere plaats zonder bekenden, dan is er veel te verstouwen. Ineens zijn de dagen op school langer dan dat het gewend was. Vanwege de lange voorafgaande vakantie maar ook omdat er nu veel reistijd bij komt kijken. Opstaan moet nu veel vroeger om de trein te halen dus ’s avonds veel eerder naar bed. Dat maakt de avonden korter, terwijl die al gevuld waren met sporten en andere activiteiten die uiteraard ook allemaal weer opgestart zijn. Ineens is de agenda overvol, alle dagen van de week zijn tot de nok toe gevuld met school, reizen, sporten en werken. Zo voelt dat omdat ook nog alles nieuw is en al die indrukken nauwelijks in korte tijd te verwerken zijn. En het lijkt dat er geen lucht meer over is voor leuke sociale afspraakjes, laat staan om onderuit op de bank naar een film te kijken. Er is dan nog maar iets heel kleins nodig voordat de emotionele bom barst.

Het is fijn als er thuis open over gesproken kan worden. Ervaringen delen en het ventiel een beetje ontluchten helpen. Net als voetjes of een rug masseren en het kind lekker laten. Toegeven aan waar behoefte aan is. Ook en vooral qua eten, drinken en slaap.

Maar ook is het belangrijk om orde op zaken te stellen wat betreft de chaos in het hoofd. Daarbij helpt zowaar een papieren agenda! Zwart op wit schrijven. Alles noteren van maandag tot en met zondag. Enerzijds haal je daarmee de brei uit het hoofd en anderzijds biedt dat mogelijkheden om kritisch te kijken naar wat er allemaal is en verwacht wordt. Op basis daarvan is het makkelijker om keuzes te maken. Wat doe je wel en wat doe je niet? Dat zijn geen eenvoudige keuzes, zeker als je nee moet zeggen tegen leuke dingen. Maar het geeft wel meer lucht om te doen wat bij jou energie past zodat je uiteindelijk zelf weer het heft in handen kan nemen.

Als je als ouder/verzorger dacht dat je weer toekwam aan je eigen dingen bij de opstart van school moet ik je teleurstellen. Er juist nu zijn en daar waar nodig ontzorgen is wel zo handig. Nog even geduld dus.

Wil je meer weten over HSP / hoogsensitiviteit? Met de nieuwe HSP-wijzer word je eenvoudig wijzer over hoogsensitiviteit. Bestel de wijzer in de webshop.

Voor allemaal een mooie en ontspannen start toegewenst!

Claudy

Pin It on Pinterest

Shares
Share This