Na half juni breekt voor de meeste scholieren een stressvolle tijd aan. De zogenaamde proefwerkweek. Het zijn de laatste loodjes aan het einde van het schooljaar. Misschien hangt er veel van af, of je bijvoorbeeld overgaat of niet. Het is en blijft een stressvolle periode omdat je in een korte periode de nodige stof moet kennen.

Hoe ga je dat overleven? En hoe ga je ervoor zorgen dat je alle kennis straks paraat hebt? Heel eenvoudig. Door op tijd te beginnen. Een kwestie van goed plannen. Daarbij is het eerst van belang dat je weet wanneer je welk vak hebt en welke stof je per vak moet kennen. Als je daar zicht op hebt ga je prioriteiten stellen. Welke vakken wegen voor jou het zwaarst? Het kan zijn dat je voor bepaalde vakken een hoger punt nodig hebt of dat je sommige vakken maar moeilijk vindt om te leren. Terwijl andere vakken je juist heel gemakkelijk afgaan. Geef de vakken die extra aandacht nodig hebben voorrang. Vervolgens is het handig om een inschatting te maken van het aantal uren die je nodig hebt per vak om alle stof door te nemen. Zo, en dan heb je alle praktische informatie verzameld om met een planning te kunnen starten. En doe dat nu. Hoe eerder je begint, hoe beter.

plannen is toverwoord

Een goede voorbereiding is het halve werk

Leren is ook het feest van de herhaling. Hoe vaker je de stof door kunt nemen hoe meer er blijft hangen. Er zit ook verschil in de vorm van leren; lezen, samenvatten, stampen of oefentoetsen maken. Welke vorm van leren past het beste bij jou? Houd je daaraan vast. En roep indien nodig hulp in van anderen, voor extra uitleg of voor het overhoren van de stof.

Het klinkt allemaal vrij simpel, het maken van een planning. Maar het allermoeilijkste komt pas als je daadwerkelijk de planning gemaakt hebt en je misschien al begonnen bent met leren. Want het aller- allermoeilijkste van een planning is om je aan een gemaakte planning te houden. Plannen van leren zet je in je agenda en is daardoor een afspraak met jezelf. Afspraak is afspraak. En houd je daaraan. Het gaat hier om consequent en sterk zijn. Je dient verleidingen te weerstaan en uitstelgedrag te vermijden. En dat is een grote uitdaging. Want social media ligt continue op de loer om je af te leiden, naast de aantrekkelijke andere dingen rond je heen. Sta jij stevig genoeg in je schoenen om de uitdaging aan te gaan?

Dan wens ik je succes met plannen, je daaraan te houden, het studeren en later het maken van de proefwerken. Zie het als een mooie opmaat richting de zomer. Want die (in)spannende tijd wordt dan beloond met zo’n kleine twee maanden vrij zijn en de nodige ontspanning.

Zonnige groet,

Claudy

Pin It on Pinterest

Shares
Share This